EĞİTİM

Boyabat'ta 60. Kütüphane Haftası Kutlandı

Boyabat'ta 60. Kütüphane Haftası Kutlandı

Boyabat'ta 60. Kütüphane Haftası dolayısıyla program gerçekleştirildi.

Şehit Turan Meşe İlkokulu tarafından hazırlanan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Boyabat Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda düzenlenen programda günün anlam ve önemi üzerine konuşan Boyabat Yusuf Kemal Tengirşenk İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Sultan Erkan, kütüphaneler toplumların kültürel miraslarını koruyan, bilgiyi yaymayı ve öğrenmeyi teşvik eden önemli kurumlardır, dedi.

Erkan, konuşmasında "Her yıl kütüphane haftası kütüphanelerin önemini vurgulamak ve kütüphane hizmetlerine olan bağlılığı artırmak için kutlanmaktadır.Kütüphane uygarlık demektir. Çünkü tarihte büyük uygarlıkların güçlü kütüphaneleri olmuştur. Kütüphaneler aynı zamanda kültürün aynasıdır. Mevlana Pergel Metaforunda der ki ‘’ Pergelin iğneli ayağı sabittir benim dinimde, ama diğer ayağıyla yetmiş iki milleti dolaşırım ‘’ Pergelin iğneli ayağını kendi kültürel kodlarımıza sabitleyip diğer ayağıyla evreni dolaşarak değerlerimiz üzerinden yeniden yükselebilir. Kuşkusuz bunun yolu ve yöntemi okumaktır.

Bugünde gelişmiş ülkelere baktığımızda gördüğümüz manzara kütüphanelerin günümüz şartlarına göre düzenlenmiş ve hayatlarının önemli bir parçası haline getirmiş olmalıdır. Bu manzara onların yüksek uygarlık seviyelerini yakalamış olduklarının bir göstergesidir."

Kütüphane düşünen, aklı ve maneviyatı güçlü sağlıklı bir toplum demektir, diyen Erkan, "Bizlerde yarınlarımızı güvence altına almak , çevremizdeki güçlü devletlerin uygarlık seviyelerinin de üstüne çıkmak için önemli adımlardan biri de kütüphanelerimizin modern kütüphanecilik bilimine uygun cazip mekanlar haline getirmek ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız başta olmak üzere toplum olarak hayatımızın merkezine koymamız gerekmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin kütüphane haftasını kutlar sözlerimi İranlı düşünür ve sosyolog Ali Şeriati’nin şu sözleriyle bitirmek isterim. Kitap onu satın alanın malı değildir. Kitabın mülkiyeti olmaz. Kitap onun parasını ödeyen, alışveriş yapan ve evindeki rafa koyanın malı değildir. Kitap okuyucusunun malıdır, sayfasını açanın, okuyanın anlayanın, hissedenin, tat alnın, ondan etkilenenin malıdır. Kelimeleriyle daha çok ünsiyet kuranın, satırlarına daha fazla aşina olanın, harfleriyle arasında gizli bir ruh yakınlığı olanın malıdır." ifadelerine yer verdi.

Öğrencilerin şiir okuması ve tiyatro gösterilerinden sonra ilçe genelinde en çok kitap okuyan öğrencilere protokol tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Programa İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Kızıltaş, İlçe Müftüsü Mehmet Evirgentürk, Sosyal Yard.ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hüseyin Cihan Tosunoğlu, Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Hüseyin Matuk, İlçe Özel İdare Müdürü Kenan Esen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldılar.

Mahmut Coşkun