Boyabat’ta çeltik üreticileri bilgilendiriliyor
Sinop’un Boyabat İlçesinde çeltik üreticileri ‘’ Çeltik Yanıklığı’’ konusunda bilgilendirildi.
Boyabat Gazidere Köyü’nde Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından çeltik üreticileri , Çeltik Hastalıkları ve Zararlılarıyla mücadele konusunda bilgilendirildi.
Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı Mühendisi Melih Mıcık geçtiğimiz dönem özellikle Gazidere Köyü’nde çeltik üreticilerinin büyük sorunu haline gelen, Çeltik Yanıklığı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Mühendis Melih Mıcık hastalıkla mücadele de üreticilere büyük iş düştüğünü ifade ederek ‘’ Bizler çalışmalarımız sırasında Çeltik Yanıklığı hastalığını tespit ettik. Bu hastalığın nerden geldiğiyle ilgili ve neler yapabileceğiniz ile ilgili sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu hastalıklar burda zaten yaşıyorlar toprakta yabancı otların üzerinde kışı geçiriyorlar ertesi yıl da uygun bir zaman da çimlenerek bitkinin üzerinde büyüyorlar.Daha çok tohum kaynaklı bir hastalık olarak bilinir.Bizim için hastalıkla mücadele de en önemli olan şey temiz tohum kullanımıdır. Çeltik gübresiz olmaz, azotlu gübre, fosforlu gübre çeltiğin olmazsa olmazı çinko olmazsa olmazımız.
Havada binlerce mantar virüsü var uygun zaman da bunlar çeltiğin üzerine yapışıyor. Bitkinin dış çeperi dayanıksızsa özellikle azotu fazla verdiğiniz zaman dayanıksız hale gelir. Bir araya geldiğinde de bir leke olarak ortaya çıkar. Bitkiye fazla azot vermeyeceğiz, şişirmeyeceğiz böylelikle dayanıksız hale getirmeyeceğiz. Ne az ne de çok verilmeli toprak analizi yaptırdıktan sonra bu oranların belirlenmesinde fayda var.
Çeltik yanıklığında üreticilere büyük iş düşüyor !
Çeltik yanıklığı ile mücadelede siz üreticilere büyük iş düşüyor Temmuz ayı içerisinde sizler tarlanıza gidin.Çeltiklerin üzerinde üçgen şekilde baklava şeklinde işaretler görürseniz mantar ilacı atın. Bir hafta sonra bir daha gidin lekelerde büyüme olup olmadığını gözlemleyin. Eğer büyüme varsa ikinci defa mantar ilacı bu noktada da büyüme devam ediyorsa üçüncü defa mantar ilacı kullanabilirsiniz. ‘’ dedi.
Toprak Analizinin öneminden bahseden ve toprağın dinlenmeye ihtiyacı olduğunun altını çizen Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisi Orhan Sezen ‘'Tarla bitkilerinde gübreleme ile bazı hastalıklar arasında ilişki vardır. Bazı bitkilerde gübreleme yaparken yanlış gübreleme ya da dozundan fazla gübre atılması bitkinin hastalık kapmasına neden olabilir.
Bizim amacımız o bitkiyi gür bir şekilde yetiştirmek değil o bitkiden maksimum verimi almak olmalıdır. Stratejimizi bu yolda oluşturmalıyız. Hastalıksız geçirdiğimiz süreç sonrasında da uygun hasada ulaşabiliriz.
İşin başı toprak analizi !
Hiçbir doktora tahlil yapmadan ezbere ilaç vermek istemez, bu toprakta da aynıdır. Rastgele toprağa ilaç ve gübre verilemez. O yüzden işin birinci aşaması toprağınızın analizini yaptırmaktan geçiyor. Yanınızdaki üreticinin tarlasına attığı gübre ya da ilacı sizin de atmanız büyük bir yanlış olacaktır.
Toprak canlıdır katmanları arası farklı olabilir, aynı tarlada dahi farklılaşma olabilir. Üretim yaptığınız tarlanızdan zigzaglar çizerek alacağınız topraktan 1kilo gramını karıştırarak İlçe Tarım Müdürlüğüne getirirseniz toprağınızın analizini gerçekleştirebilirsiniz. Buna göre de en uygun stratejiyi ve ihtiyaç olan gübreyi ilacı bulabilirsiniz. ‘’ ifadelerini kullandı.
Eğitim çalışmalarının diğer köylerde de devam edeceği öğrenildi.