GÜNDEM

Boyabat’ta çeltik üreticileri kuraklık nedeniyle su sorunu yaşıyor

Boyabat’ta çeltik üreticileri, kuraklık sebebiyle ciddi bir su sorunu yaşamaya başladı.

Boyabat’ta çeltik üreticileri kuraklık nedeniyle su sorunu yaşıyor

Sinop'un Boyabat ilçesinde yaşanan kuraklık ciddi boyutlara ulaştı. 27 köyde ekilen çeltik tarlaları, kuyulardan çekilen yeraltı sularıyla sulanmaya başlandı. Üreticiler, tarlalarını sulamak için yoğun çaba sarfediyor.  Kuyulardan gelen suyu gün içerisinde belli aralıklarla tarlaya bastıklarını ifade eden çeltik üreticileri, Boyabat’ta en son 1994 yılında böyle bir sulama sorunu olduğunu , yer altından sondajla çıkarılan sularla tarlalarını suladıklarını belirttiler.

Konuya ilişkin Boyabat Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, suyun soğuk olmasının çeltik verimini beklenen rekoltenin altına düşürdüğünü söyledi. Elmacı, su sorununun köklü bir çözüme kavuşturulması için Kolaz Çayı'nın üst tarafına sulama barajı yapılması gerektiğini belirtti ve "Yağmurların, kar suyunun bol olduğu aylarda burada tutulacak su, yaz aylarında çiftçimize yarayacaktır. Küresel ısınmaya karşı hazırlıklı olmalıyız. Yağmur diye yalvarıyoruz. İnşallah yağacak yağmur çiftçimizi rahatlatır," dedi.

Bağlıca Köyü Muhtarı ve çeltik üreticisi Satılmış Demir ise köylerindeki ve bölgedeki diğer köylerde çeltik üreticilerinin Gökırmak ve Kolaz Çayı'nın suyunun kesilmesiyle tarlalarını köy kooperatifleri tarafından açılan su kuyularından çekilen su ile suladıklarını anlattı. Demir, "Şimdilik çeltiklerimizi yanmaktan kurtardık. Ancak bunun bir maliyeti var. Elektrik kullanarak motorlarla çektiğimiz suyun faturası bizi zorluyor. Devletimizden elektrik fatura bedelini faizsiz olarak çeltik hasadı sonrasında almasını talep ediyoruz. Çeltik taban fiyatının da yüzümüzü güldürecek, yorgunluğumuzu alacak bir fiyat olmasını bekliyoruz," ifadesini kullandı.

Boyabatlı çeltik üreticileri, su sorununa kalıcı bir çözüm bulunması için yetkililerden yardım beklediklerini ve su sorununun çözülmemesi halinde çeltik veriminde ciddi düşüşler yaşanabileceğini, bunun da bölge ekonomisine olumsuz yansıyacağını belirttiler.

- Boyabat Sesi