YAŞAM

Boyabat’ta dünyanın en zehirli yılanı görüldü ! Nesli tehlike altında

Boyabat’ta , dünyanın en zehirli yılan türleri arasında bulunan, nesli tehlike altında ve korunması gereken türlerden boynuzlu engerek yılanı görüldü.

Boyabat’ta dünyanın en zehirli yılanı görüldü ! Nesli tehlike altında

Sinop'un Boyabat ilçesinde dünyanın en zehirli yılanları listesinde yer alan Boynuzlu Engerek vatandaşlar tarafından görüntülendi.

Rüzgar Gülleri Kirençukuru mevkiinde bulunan vatandaşlar dünyanın en zehirli yılan türlerinden nesli tehlike altında ve korunması gereken türlerden boynuzlu engerek yılanı ile karşılaştı. Vatandaşlar tellerin üzerine çıkmaya çalışılan yılana yaklaşarak o anları cep telefonuyla görüntüledi.40-50 cm arasında olduğu  görülen yılanın daha sonra ormanlık alana gittiği öğrenildi.

Boynuzlu Engerek

Boynuzlu engerek yılanının baş tarafında küçük yapıda boynuza benzer bir yapıları vardır ve bu nedenle bu ismi almışlardır. Küçük hayvan grubu ile beslenirler hatta diğer yılan türlerini bile yerler. Yaz ortalarında 10 - 14 kadar yavru doğururlar ve boyları takriben 1m kadar olur. Tehlikede olduklarını hissetiklerinde saldırırlar. "Boynuzlu" denmesinin nedeni burun ucunun gergedan boynuzu gibi küçük ve yukarıya doğru olmasından dolayıdır. Sırtta ayrıca koyu kahverengi, baklava deseni benzeri zikzak desenler bulunur. beneklerin ortası kenarlara göre daha açık olur. Kuyruğun uç kısımları genç bireylerde sarımsı pembe renkli olur. Başın üst kısmında küçük ve belirgin benekler bulunur. Karın bölgesi sarımsı beyaz ve küçük benekli olur. Hareketleri oldukça yavaştır. Eylül-Ekim'den Mart-Nisan'a kadar kış uykusuna yatarlar. Boyları genel olarak 50–60 cm (erkekler en fazla 90 cm) kadar olur.

Üst çenelerinin ön tarafında, içi enjektör iğnesi gibi delik ve büyük zehir dişleri bulunur. Zehirleri insan için tehlikeli olabilir. Ancak üzerine basılmadıkça veya rahatsız edilmedikçe insanı ısırmazlar. Eğer sıkıştırılırlarsa başlarını havaya kaldırarak tıslarlar ve kendilerini çok tehlikede hissederlerse saldırabilirler. Tür adı olan "ammodytes" Yunanca'da kum anlamına gelen "ammos" ve gömülen anlamına gelen "dytes" kelimelerinin birleşmesinden oluşur.