Boyabat’ta Sahipsiz Hayvanlar Eylem Planı toplantısı düzenlendi.
İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz'ın başkanlığında Kaymakamlık Salonu'nda düzenlenen toplantıda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat kapsamında hayvanların korunması ve sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrolüne yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.
Kaymakam Yılmaz, konuşmasında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ekipleri tarafından, ilçemiz genelindeki köylerde sahipli köpeklere yönelik mikroçip ile kimliklendirme çalışmalarımız devam ediyor, dedi.
Yılmaz, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülen uygulama ile hayvan refahının artırılması, hayvan hareketlerinin izlenebilirliğinin sağlanması ve kayıt sisteminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sahipli köpeği olan vatandaşlarımıza kolaylık sağladığını da vurgulayan Yılmaz, "Ev hayvanları pasaportu 145 TL’den 25 TL’ye, ev hayvanları mikroçip uygulaması 175’ten 85’e, mikroçip uygulamasında kuduz aşılamasıyla beraber 420 TL’den 210’a düşürüldü. Vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesini istiyoruz. Bu konuda kamuoyu oluşturularak vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesini istiyoruz. Ev köpeği sahibi köpeğini yetkili resmi kuruma kayıt yaptırıp, mikroçip taktıracak. Sahipsiz köpekler ise sokaklardan toplanıp hayvan barınağına teslim edilecek. " dedi.
Kaymakam Yılmaz, "Mikroçip uygulamasıyla köpeğin kimliği dijital olarak sisteme kaydedilmekte, böylece hayvanın kaybolması, sokağa terk edilmesi ya da sağlık yönünden takibi gibi durumlarda hızlı ve doğru müdahale imkânı olacaktır. Hayvan sağlığının korunması, toplum sağlığı ve güvenliğinin sağlanması adına yürütülen bu çalışmalarda, vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda her kurum kanunda belirtilen çerçevede üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getirecektir." ifadelerinde bulundu.
Konuyla ilgili katılımcıların soruları üzerine kurum yetkilileri; İlçedeki sahipsiz köpekleri sahiplendirme, köylerde bulunan köpekleri kimliklendirilmesi, köpeğini ilgili kuruma getiremeyecek durumda olan şahısların öncelikle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne gelerek kayıtlarını oluşturması. Döner sermaye ödemesini yapması akabinde ilgili kurumun belirleyeceği bir program dahilinde mikroçip uygulamasının köylerde yapılmasına, ilgili ödemeyi yapamayacak durumda olanlara 6284 sayılı Kanun kapsamında döner sermaye ödemelerinin kaymakamlık vakfı üzerinden karşılanmasına. Tüm bu şartlara rağmen kayıt işlemi yapmayan şahısların köpeklerinin sorumlu kurum tarafından toplanarak en yakın bakımevine nakledilmesi gerçekleştirileceği şeklinde bilgilendirmede bulundular.
Toplantıya Belediye Başkanı Hasan Kara, İlçe Emniyet Müdürü Dr. Metin Keskin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Kızıltaş, ilgili kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, il genel meclisi üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.