EKONOMİ

Boyabat'ta şeker pancarı hasadı başladı

Sinop'un Boyabat ilçesinde çiftçilerin şeker pancarı hasadı başladı.

Boyabat'ta şeker pancarı hasadı başladı

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, 2024 yılında ilçeye bağlı dört köyde 1163 dekar alanda Mayıs ayı içerisinde ekimi yapılan şeker pancarının hasat çalışmasına başlandığını söyleyerek, bu yıl dekar başına ortalama 8 ton şeker pancarı elde edileceğini tahmin ediyoruz, çiftçilerimize bereketli olsun, dedi.

Mayıs ayı içerisinde şeker pancarı eken çiftçiler, özenle büyüttükleri mahsullerini toplamaya başladı. Çiftçiler, makineler kullanarak şeker pancarı sökümü yapılan ürünlerini kamyonlara yüklenmeden önce imece usulüyle bir araya gelip ön temizleme ve yapraklarının kesim işlemini yapıyorlar.

Kurusaray köyü çiftçilerinden Haşim Kılıç, Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilikle geçimini sağladığını 15 yıl ara verilen şeker pancarı ekimine yeniden başlayarak 3 yıldır ekim yaptıklarını söyleyerek, "İlk yıl verim de fiyat ta çok güzeldi. 2 senedir girdi fiyatlarının artışı kazancımızı düşürdü. Bu nedenle devletimizden çiftçimize destek olmasını bekliyoruz. İyileştirme yapılmazsa önümüzdeki yıl ekim yapmayabiliriz" dedi.

İmece olarak çalışan Necmi Aktaş, köyümüzde imece usulü birbirimizin yardımına koşuyoruz diyerek, "Makinalarla tarladan sökümü yapılan pancarları traktör kasalarında taşıyıp buraya döküyoruz. Burada komşular arasında yardımlaşma var. Sırayla birbirimizin işine imece usulüyle gelip, buraya dökülen pancarları tek tek temizleyip yapraklarını keserek kamyonlara yüklenmeye hazır hale getiriyoruz. Yine birlikte gelen kamyonlara yükleme yapıyoruz. Kastamonu Şeker Fabrikası'na giden pancarımız orada tartılıp, ona göre ücretlendiriliyor. Devlet bize pancarımıza göre hayvanlarımıza yem için küspe veriyor." dedi.

Zeliha Fildan da konuşmasında yardımlaşmayla birlikte köyümüzde hasat işlerini yapıyoruz diyerek, "15 kişi bir araya gelerek sırayla birbirimizin tarlasından pancarı söküp, buraya taşıyoruz. Buradaki işimizi de yapıp tırlara yüklüyoruz. Devlet ineklerimizin de kışlık yiyeceklerini veriyor. Bu şekilde köy hayatını devam ettiriyoruz." dedi.