BÖLGE HABER

Çiftçilerin drone kullanımı yaygınlaşıyor

Sinop'un Saraydüzü ilçesinde çiftçilerin tarımda teknoloji kullanımı her geçen gün artıyor.

Çiftçilerin drone kullanımı yaygınlaşıyor

Saraydüzü ilçesindeki çeltik üreticileri drone kullanarak tohum ekme, gübreleme ve ilaçlama faaliyetlerinin hem ucuza geldiğini hem de verimliliği artırdığını söylediler.

Saraydüzü ilçesi Cuma Ovası çevresinde çeltik üretimi yapan köylerdeki çeltik üreticileri tohum ekme, gübreleme ve ilaçlama gibi faaliyetlerinde drone kullanılmayı tercih ediyorlar.

Cumatabaklı köyü eski muhtarı ve çeltik üreticisi Arif Özcan daha önceki ilaçlama yöntemlerinin yorucu ve tarlaya zarar verdiğini, bu nedenle de droneyi tercih ettiklerini söyleyerek "Bir kişi günlük 2 bin 500 lira yevmiye alıyordu. Gördüğünüz gibi drone ilaçlama yapıyor. Droneye verdiğimiz para adeta bedavaya geliyor." dedi.

Ticari amaçlı drone sahibi Mazhar Şimşek te kendi tarlalarında tohum ekme, gübreleme ve ilaçlama faaliyetlerini drone ile yaptığını, teklif eden çiftçilerin de bu tür işlerini ücreti karşılığında yaptığını söyleyerek; "Droneyi iki ay önce aldım. Kendi işimle birlikte piyasaya da çalışıyorum. Talep o kadar çok ki 10-15 günlük program yapıyorum, geceli gündüzlü çalışmama rağmen yine de yetiştiremiyorum.

Ben kendim de üretici olduğum için, üretimi destekleme amaçlı hem de bölgemizdeki verimin artması, hastalıklara karşı daha erken müdahale ederek kaliteli ürünlerin oluşması için teknolojiyi tarıma uyarladık. Tekno tarım şeklinde ilerliyoruz. Bu teknikle tohumlamada, gübrelemede her yere eşit dağılım olduğu için ziyan olmuyor. İlaçlamada da türbülans etkisiyle ilaç bitkinin kökünden ucuna kadar yapışıyor. Yabani otların kurutulması ve ürün bitkisinin hastalıklara karşı korunması üretmde büyük ölçüde verimliliği artıracaktır." dedi.

Yine aynı köyden Şükrü Güngör ise droneyi 15 gün önce aldığını ve çok memnun olduğunu söyleyerek; "Bedenen yorulmuyoruz, ilaçlama da tam ozunda gidiyor. Kendine göre güzel iş yapıyor. Gübrelemede ve tohumlamada da kullanılıyor. Harika bir şey. Çiftçinin yorgunluğunu alıyor. Rahat etmek istiyorsak teknolojiye uyacağız.