Boyabat Sesi Çeltik Tarlasında üreticilerle konuştu
Boyabat Sesi Gazetesi Muhabiri Çeltik Tarlası’nda üreticilerle konuştu.
Boyabat Sesi Çeltik Tarlasında üreticilerle konuştu
Sinop'un Boyabat ilçesinde 2024 yılı çeltik ekim sezonunda üreticiler tarafından çeltik ekimine başlandı. Boyabat Sesi Gazetesi Muhabiri Çeltik Tarlası’nda üreticilerle konuştu.
Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde beşini karşılayan Boyabat ilçesi Gökırmak Vadisi ve Kolaz çayının suladığı çeltik arazilerinde çeltik ekimine başlandı. Boyabat Sesi Gazetesi Çeltik Üreticileri’nin nabzını tuttu. Üreticiler geçtiğimiz yıl fiyatların düşük olduğunu ve girdi fiyatlarının yüksek oluşundan şikayetçi oldular.
Bağlıca Köyü Muhtarı Satılmış Demir çeltik ekim alanında konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada "2024 yılı çeltik ekim mevsimine başladık. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun. Bereketli bir yıl olmasını diliyoruz. Kış mevsiminde kuraklık ciddi seviyelerdeydi. Bahar yağmurlarıyla biraz rahatladık ama, bu endişemizi gidermedi. Çeltik aşırı su istediği için devletimizden sulama sistemlerindeki elektrik faturalarında indirim ya da sezon sonu ödemelerinin yapılmasını bekliyoruz. İnşallah yetkililer sesimizi duyar."
Geçen yılki çeltik hasadının iyi olduğunu söyleyen Demir, "Ancak fiyatlar düşüktü. İnşallah bu sene umudumuzu karşılayacak, gelirimizi yükseltecek bir seviyede fiyat bekliyoruz. İnşallah hayırlısı olur." dedi.
Üretici İsa Battaloğlu geçen seneye göre bu sene ümitli olduklarını vurgulayarak ‘’ Ben kışları İstanbul’da duruyorum, yazları Boyabat’a çeltik ekmeye geliyorum, Vatana millete faydalı olmak için üretmeye çalışıyorum. İnşallah bu senede iyi bir para ederse yüzümüz gülecek Allah’ın izniyle. Geçen sene istediğimiz gibi olmadı ama inşallah bu sene bekliyoruz. ‘’ ifadelerinde bulundu.
Bağlıca Köyü’nden Çeltik Üreticisi Kanber Battaloğlu ise devletten yardım beklediklerini söyleyerek ‘’ Çeltik Üreticisi mağdur, gübre ve mazot fiyatları çok fazla. Devletimizin çiftçiye bu konuda yardımcı olması gerekiyor. Daha iyi hibeler yapması lazım.
Girdiler fazla olunca sattığımızda para etmediği zaman zarar ediyoruz. Bu sene biraz kurak geçti. Devletimizin çiftçiye sahip çıkması lazım . Çeltik tohumunun kilosu 50 TL lira biz satarken 17 TL ye satıyoruz.Bir ilaç 4 bin lira, gübre 600 - 700 lira. Biz bu girdi fiyatlarını hesapladığımız zaman emek verdiğimiz şu ürettiğimiz çeltikten para kazanamayız. Devletimiz bu konuda bize yardımcı olursa çok memnun kalırız. ‘’ ifadelerinde bulundu.