FOTO GALERİ

Şişmanlatmayan şeker bulundu; Alüloz !

Sıfır Kalorili Şeker Üretildi işte detaylar !

ALÜLOZ Neredeyse sıfır kalorili şeker, bir süredir ABD'de ve 2010 yılından bu yana Japonya’da üretilmekte ve yaygın olarak tanınmaktadır.

Günümüzde gıda endüstrisi besinlerdeki tuz ve şeker oranlarını azaltma çabasındayken tüketiciler de şeker oranı düşük ürün arayışı içerisinde.

Dolayısıyla, piyasaya sürülecek neredeyse hiç kalorisi olmayan bir şeker türü, bedelini ödemeye hazır tüketiciler sayesinde şimdiden kendisine geniş bir pazar payı sağlamış durumda.

Alüloz tam olarak nedir? Bu kalorisiz şeker, vücut tarafından sadece küçük miktarlarda metabolize edilebildiğinden "normal" şekere kıyasla çok daha az enerji sağlar ve enerjisinin büyük kısmı kullanılmadan vücuttan atılır.

Başka bir deyişle sağladığı şeker tadını alırken, kalorisini vücudumuzda tutmayız. Üretim sürecinde molekül yapısı geliştirildiği ve bazı enzimler eklendiği için, alülozun %70-84’ü sindirim sisteminde emilmekte ancak kalori olarak kullanılmaksızın idrarla atılmaktadır.

Alüloz, doğada çok kısıtlı olarak buğdayda, incirde ve kuru üzümde bulunur.

Ayrıca, yapılan çalışmalar alülozun bağırsak bakterileri tarafından fermantasyona direndiğini, şişkinlik, gaz veya diğer sindirim problemleri olasılığını asgariye düşürdüğünü, aynı zamanda anti-inflamatuar özelliğinden dolayı obeziteyi önlemeye ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini de göstermektedir.

Alüloz nasıl elde edilir? Sofra şekeri üretiminde şeker pancarı genellikle önce küçük parçalara bölünür ve bunlar yaklaşık 70°C sıcaklıktaki suyun içine konur. Elde edilen şerbet birkaç adımda kaynatılır, temizlenir ve son aşamada rafine sofra şekeri elde edilir.

Alüloz’un Glisemik İndeksi Glisemik indeksi çok düşük olan alülozun kan şekeri veya insülin salınımı üzerindeki etkisi de sofra şekerine oranla çok daha azdır. Bu yüzden, diyabet hastalarının bile alülozu güvenli şekilde kullanabileceği öngörülmektedir.

Alüloz da rafine sofra şekeri gibi şeker pancarından elde edilir. Ancak üretim sürecinde molekül yapısı geliştirilerek içerdiği kalori bir bakıma „kapsüllenir“. Ardından bazı enzimler, alülozun insan vücudunda metabolize edilirken kalorisinin kullanımını engeller. Diğer bir deyişle alüloz sindirim sistemince absorbe edilmekte, ancak enerjisi kullanılmadan atılmaktadır.

Alüloz sofra şekerinin %70’i kadar tatlandırma sağlayabilmektedir.

1 gramında 4 kcal içeren sofra şekeri ile karşılaştırıldığında bu oldukça düşük bir miktardır. 100 g için hesaplandığında alülozun 100 gramı 20 kcal içerirken sofra şekerinin 100 gramı 400 kcal sağlamaktadır.

Alüloz gerçekten kalorisiz mi? 1 g alülozda 0,2 kcal bulunurken, sofra şekerindeki kcal miktarı bunun 20 katıdır, yani 1 g sofra şekeri 4 kcal içermektedir.

Tüm bu özelliklerinden dolayı alülozun, 2-3 yıl içerisinde Avrupa Birliği Gıda Ürünleri konseyince onaylanması ve tüm tüketicilerin ulaşabileceği bir ürün olarak piyasaya sunulması bekleniyor.

Ayrıca, alülozun, eser miktarda kalori içermesine rağmen Avrupa’da „kalorisiz ürün“olarak onaylanması beklenmektedir.

Öte yandan vücut üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi olup olmadığı da henüz yeterince araştırılmamıştır. Bekleyelim ve gelişmeleri görelim !