YAŞAM

Leylek yavruları sağlık kontrolünden geçirilip halkalanıyor

Cumaovası'nda üç yıl önce başlatılan proje devam ediyor

Saraydüzü ilçesinde leylek yavruları sağlık kontrolünden geçirilip halkalanıyor

Saraydüzü ilçesi Cuma Ovası'nda leylek popülasyonu projesinin 3. yılında yavru leylekler sağlık kontrolünden geçirilip, halkalama çalışmaları gerçekleştirildi

Koordinatörlüğünü Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi okul müdürü Orhan Okur'un yürüttüğü Cuma Ovası Leylek Popülasyonu Projesi'nin 3. yılında 137 yavru leylek  tespit edilirken, 77 yavru sağlık kontrolünden geçirilip, halkalamayla kimliklendirildiler.

Yavru leylekleri muayene edip tetkik için kan alan 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Metin Çenesiz. "Bu gün burada leyleklerin göçten sonra yavrulamaları esnasında yavruların strese karşı durumlarının kontrolü için kan alıyoruz. Bundan corkisterotla (mantar) birlikte günlük ritimlerini ortaya koyabileceğimiz proteinlerinin ölçümleri gerçekleştirilecek. Bu proje 19 Mayıs Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında destek aldı. Bu konuda 19 Mayıs Üniversitesi BAP'a teşekkür ederiz," dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü Kızılırmak Deltası Koordinatörü Dr. Arif Cemal Özsemir, yavrulara halkalama yaparken yaptığı açıklamada "Bu gün Saraydüzü ilçesi Cuma köyündeyiz. 3. yılımızda yuvalarından aldığımız yavru leylekleri halkalıyoruz. Sol bacağa metal halka, sağ bacağa da pvc halkalarımızı takıyoruz. Bu halkalar çok uzaktan bakıldığında okunabilecek, bir dahaki ve daha sonraki senelerde yuvaya gelip gelmeyeceğini öğrenmek için yaptığımız çalışma. Böylelikle yavrular bir daha bu bölgeye geliyorlar mı gelmiyorlar mı öğrenmek istiyoruz. Sonuçta Afrika'ya kadar göç eden türler. Yavrular şu an altı haftalıklar, sekizinci haftadan sonra yuvayı terk edecekler. Yuvayı terketmeden önce biz halkalamayı yapıyoruz.

Sol tarafa taktığımız metal halka Türkiye rumuzlu ve numara yazılı. Burdaki numaralar biraz zor okunduğu için sağ tarafa taktığımız pvc büyük harf ve mavi zemin üzeine beyaz harfler uzaktan rahat okunabilir. Yavru leyleklerin biyometrik ölçüleri dediğimiz kanat, kuyruk, kafa, bacak ve gaga uzunluğuyla birlikte ağırlık ölçüsünü de alıyoruz. Yavru leyleklerimizin buradaki işlemleri bittiğinde tekrar yuvalarına bırakarak, çalışmamız sona eriyor." dedi.

2024 yılı Leylek Popülasyonu programının 3. günü sonunda proje koordinatörlüğünü birlikte yürüten Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez ve Saraydüzü Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi okul müdürü Orhan Okur yapılan çalışmalar ile ilgili AA muhabirine açıklamada bulundular;

Orhan Okur, projeleri kapsamında  3. yılı çalışmalarını da tamamladıklarını söyleyerek, Saraydüzü Cuma Ovası'nda leylek popülasyonu projemizde bir yandan leylek popülasyonunu takip etmeyi ve arttırmayı amaclarken, bir yandan da öğrencilerimizi projeye katarak onların ekolojik denge ve çevre farkındalığına katkı sunmayı amaçladık, diyerek;

"2022 yılında başlattığımız Saraydüzü Cuma Ovası Leylek Popülasyonu projemizin üçüncü yılında Saraydüzü ilçemize bağlı Yenice, Cuma Köy, Cumatabaklı ve Cumakayalı olmak üzere Cuma Köy, Cumatabaklı, Cumakayalı ve Yenice köyleri olmak üzere dört köy ve altı mahallede leylek yuvalarını takip ediyoruz.2022 yılında ovamızda yüzün üzerinde yavru ürerken 2023 yılında 120 yavru uçmayı başardı. 2024 yılında şu an 137 yavru var. Beş yıl olarak planladığımız projemiz kapsamında önümüzdeki yıllarda da leylek yavrularını takip etmeye devam edeceğiz." dedi.

Proje koordinatörü Okur, "Projemizin başından itibaren gerek teknik destek gerekse her konuda bizden maddi manevi desteğini esirgemeyen Yedas Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi ve Yedas Boyabat işletme şefi Selçuk Dilek'e çok teşekkür ederiz, dedi.

Okur, ziyarete gelip bizlere moral ve destek veren Saraydüzü Belediye Başkanı Ferdi Canoğlu'da teşekkür ettiğini söyledi.

Evrim Sönmez de açıklamasında üç yıldır devam eden projenin Sinop Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi ortaklaşa yürüttüğü bir proje olduğunu söyleyerek, "Bu yıl 77 yavrumuzu halkaladık. Genel fizyolojik muayenelerini yaptık. Her şey yolunda. Hepsi sağlıklı. Seneye onları tekrar bekliyoruz." ifadesine yer verdi.

Halkalama çalışmasına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sena Çenesiz, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Gürsoy Ergen, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Çaycuma Gıda ve Tarım MYO, Laborant ve Veteriner Sağlık Programı, Öğr. Gör. Utku Duran ve ilgili okullardan öğrenciler katıldı.