Osmanlı’da Boyabat Güreşlerinin Hasılatı Eğitime Aktarılırdı
Her yıl eylül-ekim aylarında düzenlenen Boyabat Panayırı ve akabinde gerçekleşen Boyabat Yağlı Güreşleri hakkında Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi,Tarih bölümü araştırma görevlisi Fırat Küskü önemli bilgiler aktardı.Osmanlı Devleti döneminde yapılan panayırlara değinen Küskü, panayırların ticari faaliyetlerinin yanı sıra sosyal aktivitelere de olanak sağladığını ifade etti.
Tarih bölümü araştırma görevlisi Fırat Küskü'nün Boyabat Panayırı ve güreşleri hakkındaki açıklamaları;
Osmanlı’da Boyabat Güreşlerinin Hasılatı Eğitime Aktarılırdı
''Günümüzde “Boyabat Güreşleri” olarak bilinen ve güreş severler için önemli bir
organizasyon olan güreş müsabakaları, Osmanlı devrinde Boyabat’ta düzenlenen panayırların
bir parçası olarak yer alırdı. Yılda bir ve birkaç defa kurulan büyük pazarlar, panayır olarak adlandırılmıştır. Bu panayırlar yılın belli zamanları ve genellikle sıcak mevsimlerde kurulup, bir haftadan birkaç aya kadar sürebilirdi. Yerli ve yabancı çok sayıda tüccarın katılımıyla kurulan bu panayırlar, kırsal kesim açısından oldukça büyük ölçekli ticari mekânlardı.
Merkezi idarenin kontrolü altında, önemli bir ticari ve kültürel organizasyondu. Panayır organizasyonları daha ziyade şehir dışında yapılır ve esnafın mağdur edilmesi önlenirdi.
Osmanlı’nın erken dönemlerinden itibaren rastlanılan panayırlar, Tanzimat dönemiyle beraber artış göstererek tüm Osmanlı coğrafyasına yayılmıştır.
Boyabat kazasında ise yukarıda tarif edilen panayırlardan senede üç defa düzenlenmekteydi. Bu panayırlardan ilki Ağustos ayında kurulan Ayın-Oyun Panayırı,
ikincisi Eylül ayında düzenlenen Çarşamba Panayırı, üçüncüsü ise Ekim ayında düzenlenen Boyabat (Uluağaç) Panayırı’dır. Kastamonu Vilayetinde düzenlenen 12 panayırın 6’sı Sinop’ta kurulurken, bunlardan 3’ünün Boyabat’ta olması, ilçenin panayırlar açısından zenginliğini göstermektedir.
Bu panayırlarda ticari faaliyetlerin yanı sıra sosyal aktiviteler de düzenlenmekteydi.
Güreş müsabakaları da bunlardan biriydi. Boyabat kazasına ait, 27 Mayıs 1906 tarihli bir belgede; Boyabat’ta düzenlenecek olan güreş müsabakalarına zaman ve mekân tahsis edileceği ancak gelirlerinin Maarif Nezareti’ne ait olacağı belirtilmiştir. Maarif Nezareti; Osmanlı Devleti’nin eğitim işlerinden sorumlu olan bakanlığıdır. Yani Boyabat’ta düzenlenen güreş müsabakaları eğitime destek olmak amacıyla kullanılmıştır. 19. ve 20. yüzyılda olduğu gibi bugün de Eylül/Ekim aylarında yapılan ve Türk-İslam kültürünün önemli bir parçası olan güreş müsabakaları, Boyabat ilçesine maddi ve manevi katkılar sağlamaya devam etmektedir.''.
-Haber Merkezi