Boyabat'ta çeltik üretimi ve sulama konulu toplantı düzenlendi
Boyabat’ta Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'in de katıldığı "Çeltik Üretimi, Sulama Kooperatifleri ve Birlikleri" konulu toplantı gerçekleştirildi.
Boyabat Kaymakamlık Toplantı Salonunda düzenlenen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşu ardından Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem'in Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerindeki çeltik ekimi ve sulama ile ilgili durum ve sorunları dile getirdiği sunum ile başladı.
Boyabat Kaymakamlık Toplanı Salonunda Boyabat, Durağan ve Saraydüzü ilçelerindeki kuraklığın çeltik üretimi ve sulamayla ilgili olumsuz etkilerinin giderilip çözüm üretimi için görüş ve önerilerin dinlendiği toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "Kim neyi nerde kadar yetiştirecek, bunun planlanmasına ihtiyacımız var. Son otuz yılın ortalamasıyla Ekim ayı yağış ortalamasını karşılaştırdığımızda yüzde kırk beş düşüş var. 2023 ile 2024 Ekim aylarının yağış ortalaması karşılaştırıldığında yüzde yirmi beş oranında düşüş var. Konumuz su, biz burada sabahtan akşama kadar da konuşsak çözümü olan sorunların giderilmesini için neler yapacağımızı konuşmalıyız.
Mevcut kapalı sistem sulaması yüzde altı olup, biz bunu 2028 yılına kadar yüzde kırk beşlere çıkarmayı planlıyoruz. Biz bakanlık olarak üzerimize düşen planlama ve uygulamaları gerçekleştirirken belediye başkanlarımıza da büyük işler düşüyor. Kurakçıl peyzaj düzenleme planlarından başlayıp suyu tasarruflu kullanmamız büyük önem arz ediyor. Başka yolumuz kalmadı, sona geldik. Bakanlığımızla işbirliği içerisinde acilen önlemlerimizi almamız gerekiyor. Biz tarımsal sulama birliklerini tek ele almak istiyoruz, tek elden yöneteceğiz. Tek bir kurum çatısı altına almayla daha verimli işler yapılacağını düşünüyoruz.
Size buradan müjde vereyim. Burada ilk kez açıklamış oluyorum. Biz Enerji Bakanlığı'mızla iki yıldır yaptığımız görüşmeler sonucunda bir yere geldik. 2025 yılı itibarıyla elektrik kullanılarak yapılan basınçlı sulama sisteminin uygulamaya geçişi için Enerji Bakanlığı'mızla mutabakata vardık. 2025 yılında 150 megawatt (MW) enerji bize aktarıldı. Bu enerji önümüzdeki yıllarda kademe kademe artırılarak, daha yoğun sulamaların olduğu yerlerden başlamak üzere bu sisteme geçiyoruz.
Hemen her yerde aynı anda yeni sisteme geçilmesi de beklenmemeli. Biraz zaman alsa da her yerde uygulamayı planlıyoruz." ifadelerinde bulundu.
Toplantıya Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, Durağan Kaymakamı Celal Güngör, Saraydüzü Kaymakamı Ahmet Faruk Öksüz, Boyabat Belediye Başkanı Hasan Kara, Durağan Belediye Başkanı Necmettin Ermiş, Saraydüzü Belediye Başkanı Ferdi Canoğlu, Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Dsi 7. Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, Dsi Sinop İl Müdürü Göktuğ Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Uğur Giresun ve diğer ilgililer katıldılar.