GÜNDEM

Türkiye'nin İlk Arıcılık Okulu'nda Eğitimler Sürüyor

Türkiye'nin İlk Arıcılık Okulu'nda Eğitimler Sürüyor

Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru’nun kurduğu Türkiye’de ilk olan Arıcılık Okulunda eğitim devam ediyor.

Prof. Dr. Emin Kuru, tarımın ve ziraatın gelişmesi noktasında yapmış olduğu girişimlere bir yenisini daha ekleyerek Gerze’de Proje Okulu açılmasına vesile olmuş, bu kapsamda 2021 yılında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sunduğu, arıcılığın meslek haline getirilmesine yönelik hazırladığı proje, Talim Terbiye kurulunca müfredata alınmıştı.

Gerze Çırnık köyünde uzun zamandır arıcılık yapmakta olan Prof. Dr. Emin Kuru, yaptığı bu mesleği daha da ileri düzeylere taşıyarak ilk kez gerçekleşen özel bir projeyi hayata geçirerek Türkiye’de ilk olan Arıcılık Okulu uygulama sınıfını köyünde açmıştı.

3 yıldan bu yana Çırnık köyünde kurduğu çiftliğinde arıcılıkta model uygulaması devam edem Prof. Dr. Emin Kuru, “Arıcılık Atölyesinin Milli Eğitim Bakanlığı Meslek Eğitim Genel Müdürlüğü denetiminde 3308 sayılı yasa kapsamına alındığını belirtti.

Arıcılık ve kanatlı hayvancılık alanlarında eğitim, öğretim ve üretim yapan Kuru, 8 çırağım olduğunu, 6 tanesinin kalfalık sınavında başarılı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Emin Kuru yaptığı açıklamada, arıcılık eğitimi alan arıcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kalfalık başarı belgelerini verdiğini söyleyerek, “Arı kolonisinin kış hazırlığı ve arı hastalıkları konularında dönem sınavlarını yaptım. İktidarın kırsala dönük çıkardığı bu yasa tam toplumla buluşurken tasarruf tedbirleri gerekçesi ile köylerde arıcılık hayvancılık ve seracılıkta üretimi artıracak nitelikli üretici yetiştiren, yetişkinlerinde iştirak ettiği meslek edindirme programına maddi destek kaldırıldı hatta bazı çırak gruplarına dahi çırak destekleri artık ödenmiyor.

Sn. Devlet büyükleri, meslek eğitiminden ve çırak desteğini keserek tasarruf yapılmaz. Milletimize çok ağır bedel ödeteceksiniz. Köylerimizde yaşayanların nüfusu yüzde dörde düştü. Dünya ortalaması köyde yaşayanların nüfusa oranı yüzde ellidir. Ülkemizdeki nüfusta yaşlı, Köyden, topraktan, kırsalda üretimden gençlik uzaklaştı, bu durum geleceğin felaketli günlerinin habercisidir. Peygamberlerin ve Osmanlı padişahlarının büyük çoğunluğu beceri ağırlıklı meslek sahibi idi neden bu ibretlik yönler örnek alınmaz, genç nitelikli insan gücünün olmadığı ülkeye sermaye gelir mi? Yatırım yapılır mı?

Sigortasız çalıştırılan kaçak göçmen varlığı beceri eğitimi almış, genç nitelikli vatandaşımızın alternatifi olamaz. Kırsala dönük proje yürürken emekli ve vergi mükellefi akademisyen olarak çağrıda bulunuyorum. Beceri eğitiminde tasarruf iktidarın iflas ilanıdır. Lütfen meslek edindirme ve çırak desteğini tasarruf tedbirleri dışına çıkarınız. Türkiye’nin bütçe yapma problemi meslek edindirme ve çırak desteklerini kesmeye kadar düştüğü dünyaya ilan edilmemelidir?

Beceri eğitimi devleti ve milleti ayakta tutan ana omurgadır. Beka diyenlere hatırlatıyorum, çırak ve meslek eğitimi ülke bağımsızlığının teminatıdır” diye konuştu.

- Boyabat Sesi