Allah’ın Emirleri ve İnsanlık Görevi

Allah, insanları dünyaya göndererek onlara iyilikler yapmayı ve kötülüklerden uzak durmayı emretmiştir. Allah’ın emirlerinin toplamda 32 farzdan oluştuğu bilinmektedir. Bunlardan 2 tanesi, müminin mümine karşı tavsiye ettiği ve sakınması gereken davranışlar olan Emri bir Maruf ve Nehyi Anilmünker’dir. Geriye kalan farzlar ise şunlardır: 5 tanesi İslam’ın şartları, 12 tanesi namazın içindeki ve dışındaki şartları, 6 tanesi imanın şartları, 3 tanesi guslün farzları ve son olarak 4 tanesi de abdestin farzlarıdır.

Allah, kâinatı bir amaç ve ihtiyaç üzerine yaratmış, insanlara sonsuz nimetler sunmuştur. Bu nimetleri yazmak için denizleri mürekkep, ağaçları ise kalem olarak kullansak bile tükenmez. Lokman Suresi, Allah’ın bize verdiği nimetleri bu şekilde ifade eder. Buna karşılık, Allah insanlardan hayatları boyunca ona itaat etmelerini ve ibadetlerini yerine getirmelerini istemektedir. Bakara Suresi'nin ilk ayetlerinde yer alan “Sizi korkularla, açlıkla, mallarınızdan ve canlarınızdan eksiltme ile imtihan edeceğiz” ayetinden de anlaşıldığı üzere, oruç ve zekât gibi ibadetler birer imtihandır. Oruç tutmak, malımızdan zekât vermek, nefsimizin azaltılması demektir; bu da bize ölümden sonra dirilişi hatırlatır.

Dünyada, gökyüzündeki güneş ve ay gibi varlıklar, belirli bir düzenle hareket eder. Eğer bu düzen değişse, örneğin yörüngeleri bir milim değişse, varlıklar ya yanar ya da donar. Bu örnek, Allah’ın ilmi ve kudretinin sonsuz olduğunu ve kâinatı mükemmel bir düzenle yarattığını gösterir.

Allah’a kulluk etmek, Allah’ın bizim ona muhtaç olmamızdan değil, onun sonsuz nimetlerinden yararlanabilmemiz için ona şükretme ihtiyacımızdan kaynaklanır. Bu nedenle, Allah’ın nimetlerini bilip, buna uygun şekilde ibadetlerimizi yerine getirmeye özen göstermeliyiz. Aklımızın ermediği bazı olaylar karşısında, şeytanın vesveselerinden korunmak için seçkin insanların öğütleri bizlere yol gösterir. Kalbi mühürlenen ve gerçekleri göremeyen insanlar ise Allah’ın emirlerine uymazlar ve bu yüzden yaptıkları eylemler de kötüdür. Bakara Suresi’nin 2. Sayfasının ilk ayetleri, bu durumu açıkça ifade etmektedir. Allah’ın emirlerine dikkat eden ve şeytanın vesveselerinden korunmuş kişiler ise hidayete ermiş mübarek insanlardır.

Son olarak, Ramazan Bayramı gibi özel günlerde yapılan sıla-ı rahim, insanları birbirine yakınlaştırır ve Allah’ın rahmetine ulaşmak için bir fırsat sunar. Allah, bu tür ibadetlerle kullarını lütfuyla ödüllendirsin.